Program

Day 1 - Monday October 15, 2018
8:45AM - 9:15AM Registration
9:15AM - 9:30AM Introduction and objectives
9:30AM - 10:00AM Nature of sensory loss following stroke and impact on function
10:00AM - 10:30AM Assessment of somatosensory loss - levels of assessment, evaluation of current methods.
10:30AM - 11:00AM Morning tea (30 min)
11:00AM - 11:15AM Introduction to new sensory assessments.
11:15AM - 1:00PM Demonstration / practice with new standardized assessments.
  • Tactile Discrimination Test (TDT)
  • Wrist Position Sense Test (WPST)
  • Functional Tactile Object Recognition Test (fTORT)
1:00PM - 1:40PM Lunch (40 min)
1:40PM - 2:00PM Discussion and feedback on new standardized assessments and Overview of sensory assessment in context of occupational tasks
2:00PM - 2:50PM Practical: Impact of loss and assessment of sensation, in occupational tasks
2:50PM - 3:10PM Feedback on practical assessment session
3:10PM - 3:30PM Afternoon tea (20 min)
3:30PM - 3:50PM Neuroplasticity: new potential, new hope
3:50PM - 4:40PM Sensory Rehabilitation: Evaluation of current methods in context of neuroscience
4:40PM - 5:00PM Discussion and questions

 

Day 2 – Tuesday October 16, 2018
9:00AM – 9:40AM Sensory Rehabilitation: Systematic development of neuroscience based approach to sensory rehabilitation
9:40AM – 10:30AM How to conduct SENSe training: Principles and training modules
10:30AM – 11:00AM Morning tea (30 min)
11:00AM – 11:40AM Demonstration of SENSe training approach – component training of texture discrimination and limb position sense.
11:40AM – 12:40PM Practical session: Application of SENSe training approach – component training of tactile object recognition
12.:40PM – 1:00PM Feedback on practical session
1:00PM – 1:40PM Lunch (40 min)
1:40PM – 2:00PM Sensory Rehabilitation – an occupational approach
2:00PM – 3:00PM Practical session: Application of principles of SENSe Therapy in context of everyday tasks.
3:00PM – 3.:20PM Feedback on Practical session
3:20PM – 3:40PM Afternoon tea (20 min)
3:40PM – 4:00PM The experience of SENSe Therapy
4:00PM – 4:40PM Treatment planning and application in clinical settings
4:40PM – 5:00PM Further resources and discussion

Register

Date & Time

October 15-16, 2018
Day 1 - 8:45AM - 5:00PM
Day 2 - 9:00AM - 5:00PM

Location

BMO Education & Conference Centre
Toronto Western Hospital
Krembil Discovery Tower
60 Leonard Ave
Toronto, ON M5T 2R1

Registration Rate

General Rate: $750.00

More Information

Conference Services
conferences@uhn.ca
416-597-3422 ext 3448